Sprawa odszkodowań za mienie żydowskie w Polsce co jakiś czas wraca do politycznej dyskusji. Szczególnie mocno jest ona akcentowana w przemówieniach polityków prawicy, którzy nie zgadzają się na wypłatę żadnych rekompensat.

„Próbuje się twierdzić, że Polska ma w związku z II wojną światową jakieś zobowiązania finansowe. Owszem są zobowiązania finansowe wobec Polski i Polaków, a Polska żadnych zobowiązań nie ma. Zarówno z punktu widzenia prawa jak i przyzwoitości. To nam niektórzy na zachód od naszych granic są winni setki miliardów euro czy dolarów. My nie jesteśmy nikomu nic winni” – grzmiał Jarosław Kaczyński podczas Pikniku Patriotycznego w Pułtusku.

Premier Mateusz Morawiecki oznajmił, co sądzi o tego typu żądaniach kierowanych wobec naszego kraju.

„Kraj, który został, wystarczy spojrzeć na zdjęcia Warszawy 1945 roku, absolutnie zniszczony, państwo, którego zniszczona została przyszłość, ludność, która została zmasakrowana, ma prawo się domagać wielkich, ogromnych odszkodowań, a nie być przedmiotem jakichkolwiek odszkodowań… Mój dziadek odbudowywał Warszawę z gruzów absolutnych. Dzisiaj przychodzi jakiś właściciel tej kamienicy, takiej czy innej narodowości i chciałby ją odzyskać… Dla mnie nie ma tematu takiego, że my będziemy zwracać. W moim odczuciu to absolutnie wykluczone, żebyśmy my byli odpowiedzialni za jakiekolwiek odszkodowania. Natomiast my powinniśmy otrzymać ogromne odszkodowania” – mówił premier Mateusz Morawiecki.

To zdecydowana zmiana tonu w stosunku do poprzednich stanowisk obecnego rządu. Temat ten był bowiem z lekka lekceważony przez polityków PiS. To rzecz jasna oburzało środowiska narodowe, którym wreszcie udało się zmusić rządzących do zabrania głosu.

Od wielu miesięcy na sprawę Ustawy 447 uwagę zwracał Marcin Rola, właściciel telewizji wRealu24, który konsekwentnie wzywał rząd Zjednoczonej Prawicy do zabrania głosu w tej kwestii. Zarzucał również uległość wobec lobby żydowskiego. Po długim czasie doczekaliśmy się jasnej deklaracji, którą złożył sam premier Morawiecki.

Protest Polonii przeciwko ustawie S.447 Boston 31 marca 2019

Protest Polonii przeciwko ustawie S. 447 Chicago 31 marca 2019

Prezes Stowarzyszenia Marsz Niepodległości Robert Bąkiewicz zapowiada zorganizowanie 11 maja manifestacji obliczonej na zmobilizowanie władz Polski by przeciwdziałały dążeniom środowisk żydowskich USA.

Prezes Stowarzyszenia Marsz Niepodległości Robert Bąkiewicz od tygodni prowadzi kampanię w sprawie przyjętej w zeszłym roku przez Kongres USA ustawy zwanej ustawą nr 447. Ustawa ta zobowiązuje Departament Stanu do corocznego raportowania w jaki sposób przyczynił się do wsparcia amerykańskich organizacji żydowskich wysuwających roszczenia do tak zwanego „mienia bez spadkowego”. W ten sposób określane jest w USA dawne mienie obywateli II RP narodowości żydowskiej, którzy zginęli bezpotomnie w czasie drugiej wojny światowej. Organizacje żydowskie z tego kraju roszczą sobie prawo do odszkodowania za tę własność.

STOP Act S. 447 Petycja #Stop447

Facebook Comments